Een groot misverstand over mijn Homecoachclub: als je Anke vraagt om te sparren over kleur in je interieur krijg je fel gekleurde muren.
NEEEEE lieve mensen, I empower you to create YOUR TRUE Home & Office.
In deze blog geef ik je een voorbeeld hoe het proces van een kleuradvies kan gaan. Onlangs vroegen mijn ouders mij voor het eerst mijn advies. Zij hadden behoefte aan meer comfort, warmte en verbondenheid in hun huis.
STAP 1: RUIMTE ANALYSE
We zijn eens bewust gaan kijken naar hun inrichting: de basis bestaat uit wit glad plafond, witte muren met lichte structuur (hierdoor geen behang mogelijk) met een roodbruine houten vloer. In de woonkamer staan twee donkerhouten kasten en eettafel. De kleur zit ‘m in de zitmeubels: baksteenrode lederen eetkamerstoelen, een okergele leesfauteuil en donker turquoise lederen bank. De zachtheid zit ‘m in een hoogpolig vloerkleed met drie tinten bruin en de chaise longue bank is stof met donkerbruin erdoor verweven.
Oftewel: veel aardse tinten, materiaal hout (natuurlijk) en hoogglans met aluminium details (modern). Er komt veel licht binnen vanuit zuiden en westen in de woonkamer, dat in combinatie met hoge dichte muren geeft een warm en geborgen gevoel. De keuken ligt op het oosten, hier begint logischerwijs hun dag met het lezen van de krant en een kopje koffie. In het midden bevind zich de DAG-kamer met (eet)tafel waar ook vaak de laptop te vinden is. Achterin het huis ligt de zitkamer waar zij de avond veelal spenderen.
Het element wat nog niet zo veel aanwezig is in huis, is Water. Het element Water staat voor de ‘ik ben’ energie en heeft eigenschappen als in contact zijn met intuïtie en go with the flow. Water kan vertaald worden naar het materiaal glas en lichte / transparante vergrijsde tinten.
STAP 2: KLEURFAMILIE BEPALEN
De neutrale basiskleur die zij wilden toevoegen hebben we gezocht in het lichtere bijna doorschijnende kleurenspectrum. Omdat bruin de verbindende kleur is in het huis (vloer, kasten, hout) hebben we gekozen voor een lichtbruine ondertoon. Dat geeft de warmte en het comfortabele subtiele gevoel dat ze willen creëren. Bovendien is bruin de basiskleur van mijn moeder (en dus niet wit zoals het huis nu is).
STAP 3: KLEURTOON KIEZEN
Met de kleurenwaaier van de schilder zijn we de juiste kleurtoon gaan zoeken.
Vervolgens proefpotjes gekocht, A3 papieren geverfd en opgehangen met schilderstape op de verschillende muren. Alleen zo kan je zien of de verfkleur matcht met de vloer en het meubel. Bovendien komt er op elke muur ander type licht naar binnen: koel daglicht vanuit het Noorden (met blauwe ondertoon) en warm zonlicht vanuit het Zuiden (rode ondertoon). Het is dus belangrijk om de kleurtonen te ervaren gedurende de dag en in combinatie met de meubels, vloer en kunst aan de muur. Dit is een zeer belangrijke stap in dit onderzoeksproces, sla ‘m niet over!
STAP 4: KLEURENPLAN MAKEN
Om een duidelijk plan te hebben voor de schilder heb ik een simpel kleurenplan gemaakt op de plattegrond. Omdat er behoefte is aan rust en eenheid heb ik voorgesteld ALLE muren te schilderen. Waarbij de meeste muren de lichtste tint krijgen en twee muren waar donkere houten kasten staan een iets donkerdere tint krijgen als accent.
STAP 5: ACCENTEN TOEVOEGEN VIA KOZIJNEN
Hoe tof zou het zijn om de buitenzijde van het huis meer te verbinden met de binnenzijde door de kleuren van de kozijnen aan de buitenzijde terug te brengen aan binnenzijde? De buitengevel is van lichtbeige baksteen en de kozijnen zijn een diep donkere tint grijsbruin. Mijn idee zou zijn om een aantal kozijnen aan de binnenzijde ook die donkere kleur te geven. Dan worden de kozijnen een echte omlijsting van het uitzicht.
Maar eerst gaan de muren ingekleurd worden. Dat zal ondanks dat het lichte kleuren zijn even wennen worden. En daarom is het OK om pas daarna te beslissen of er een aantal kozijnen voorzien worden van een accent via de donkerbruine tint.
JA IK ONTVANG GRAAG GRATIS INFORMATIE VAN DE HOME COACH CLUB
Mail mij